Epäsopivasta sopiva?

Olen tehnyt joskus ostoksia, jotka suoraan sanottuna olisi voinut jättää tekemättä. Kiusaus ostaa jokin tuote, tavallisimmin kengät, vaate tai laukku, on ollut niin suuri, ettei ostopäätöksen tekemisessä ole painanut se, että todellisuudessa en ole tuotetta tarvinnut, tai että tuote on alunperin jo ollut epäsopiva tai epäkäytännöllinen. Tunne siitä, että tuote on kertakaikkiaan saatava, on ollut niin voimakas, ettei muulla ole ollut väliä. Kun on saanut päähänsä, että tämän minä haluan tai tätä minä tarvitsen, ei siinä järjellä ole ollut sanan sijaa. Tunnustan, olen syyllistynyt moiseen. 

Ensihuuman laannuttua, hetken hurmassa tehtyä ostosta olen joskus jopa katunut. Palautuskin on käynyt mielessä, mutta varsin usein palautus on jäänyt tekemättä. Epäsopivan tuotteen kohdalla on käynyt niin, että  tuote on jäänyt vain käyttämättä. Se on hautautunut, toisin sanoen olen sen ”haudannut” kaapin perukoille tai vaatehuoneeseen. Sen olemassaolo on unohtunut, kunnes se joku kaunis päivä, kuin ihmeen kaupalla, on taas löytynyt muistuttaen olemassaolostaan.

Kuvaamani tilanne on monelle tuttu. Mitä voi tehdä kun se epäsopiva tuote on taas ilmestynyt silmien eteen? Mikä avuksi kun aikaa hankinnasta on kulunut sen verran, ettei tuotteen palautus ole enää mahdollista. Mieti. Tuote on hankittu ja siihen on sijoitettu määrä x rahaa. Onko mitään järkeä säilyttää tuotetta itsellä, jos se ei ole sopiva tai käyttökelpoinen? Voiko tuotteesta jotenkin saada sopivan tai käyttökelpoisen? 

Kenkien tai laukkujen epäsopivuuteen tai -käytännöllisyyteen en tässä luonnollisesti puutu, mutta vaatteiden osalta, voin sanoa pari sanaa. Vaihtoehtoja on monia. Ensinnäkin vaatteen voi kierrättää. Itselle  epäsopiva on varmasti jollekin toiselle sopiva. Useat eri tahot ottavat vastaan lahjoituksia, pitää vain valita sopiva taho ja toimittaa vaate eteenpäin. Jos lahjoittaminen ei tunnu itselle sopivalta tavalta, voi vaatteen myydä edelleen. Myyntiä varten erilaisia foorumeja löytyy useita, joten tässäkin tapauksessa täytyy vain valita se itselle sopivin paikka ja toivoa, että kauppa käy.

Entä jos ei halua luopua vaatteesta? Vaatteessa on se jokin, joka alunperin sai sen hankkimaan, voisiko sitä muokata? Vastaus on useimmiten kyllä, vaatetta voi useimmiten muokata. Muokkaamalla voi usein saada epäsopivasta sopivan. Toki poikkeuksiakin on. Liian pientä vaatetta voi olla vaikea isontaa, ainakaan huomaamattomasti, sillä usein teollisesti valmistetuissa vaatteissa ei juurikaan ole saumanvaroja, joista lisätilaa olisi otettavissa ja näin ollen lisäykset on tehtävä uudella kankaalla, joka harvoin on täysin samanlainen kuin alkuperäinen. Toki aina ei haeta samankaltaisuutta, huomaamattomuutta ja näin lopputulos voi olla erilaisella kankaalla vallan mainio.

Otetaan tähän lopuksi käytännön esimerkiksi housut. Kuvassa näkyy, miten alkuperäiset housut ovat aivan liian suuret vyötäröltä. Tyhjää tilaa jää runsaasti taakse. Housut ovat muutoin sopivat, mutta vyötärönseudun epäsopivuus on silmiin pistävä. Housut ovat jääneet käyttämättä juurikin siitä syystä, että vyötärön seudusta niiden istuvuus on ollut nolla.

Ensimmäiseksi on todettava, että vika ei missään nimessä ole vartalossa, mutta samaan hengenvetoon voi myös todeta, että vika ei myöskään ole housuissa. Housujen kaava on aluenperin tehty eri vartalotyypille. Tässä tapauksessa housut on kaavoitettu vartalotyypille B, jossa vartalo on jokseenkin suora, vyötärön ja lantion ero ei ole niin selkeä. Kun housut on pukenut päälleen nainen, jonka vyötärö on jokseenkin kapea suhteessa lantioon, on selvää, ettei housut istu.

Housuja muokkaamalla housuista on saatu istuvat. Sisäänotto on tehty tässä tapauksessa housujen takakappaleella keskisaumasta (haarasaumasta) sekä vyötärökaitaletta lyhentämällä. Muokkauksen onnistunut lopputulos on nähtävissä selvästi.

Nämä esimerkkinä olevat housut päätyivät muokkaamisen jälkeen käyttöön, lojuttuaan vuosia vaatekaapin hyllyllä käyttämättöminä. Housuihin jätettiin myös kunnon saumanvarat, joten jos ne jossain vaiheessa vaihtavat omistajaa, muokkaaminen on mahdollista tarvittaessa myös hieman väljemmäksi. Toki tässä yhteydessä on hyvä muistaa, että vaate kuluu käytössä eli suuretkaan saumanvarat eivät ole tae siitä, että kovan käytön jälkeen isontaminen olisi mahdollista. Housuissahan kuluminen on kovaa takakappaleella, haarasaumassa sekä lahkeiden sisäsaumoissa, polvia unohtamatta.

Tehdään hyviä ostopäätöksiä ja jos päätökset joskus menevät pieleen, mietitään, miten asian saisi korjattua. Tärkeää on, että vaatteiden ja myös muiden tekstiilien osalta löydetään kestäviä ratkaisuja. Muistetaan, että vaatteet ja tekstiilit voi ja pitää kierrättää.

– Anne –

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *